Announcement

Collapse
No announcement yet.

Aurora 9 fra Hitec.

Collapse
X
Collapse
  •  
  • Seilflyoppsett, faser og mixer etc.

  • Aurora 9 fra Hitec. Med telemetri.


    Forkortelser:

    Camber/reflex: Justering av balanseror og flaps ned (camber) og opp (reflex) for å endre profilets egenskaper. Camber vil gi egnede profiler mer løft og mindre fart for å kunne utnytte lett termikk bedre. Reflex gir mer fart på profiler som egner seg til det. Ikke alle profiler vil reagerer like godt på dette, men moderne seilere har ofte moderne profiler som absolutt bør utnyttes.

    Kickflap: Man mixer inn en andel flaps ned, og i noen tilfeller også balanseror ned mot høyderoret. Det gir trangere svinger. Utslagene på vingen er ikke store, gjerne 2-6mm.

    Butterfly/Crow: Mix som nesten er nødvendig på slicke raske seilfly som skal landes på hangkanter med liten plass. Jeg legger den alltid på throttle-stikka. "Full gass" betyr ingen mix eller bremsing av farten. Når jeg drar throttle-stikka tilbake settes flaps ned og i tillegg heves balanserorene noe. Modellen bremser av farta dramatisk og blir i tillegg svært stødig i forhold til å skulle stalle. Man kan mixe inn høyderorskompensasjon i mixen, oftest trenger man litt nedror.

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 15.JPG
Views:	1
Size:	157.7 KB
ID:	675936

    Her forventet jeg som nevnt at denne radioen skulle glimre litt. Spektrum selger som nevnt masse radioer i denne prisklassen, men der Aurora9 virkelig banker dem grundig er på seilfly-oppsett. Jeg satte opp en RaceM med 3 flyfaser (conditions). De hadde følgende mixing:
    1: Normal. Her satte jeg opp "cambermix" på høyre slider og satte opp "ail-flap"-mix for å la flapsene følge balanserorene for kjappere roller og leking. Cambermixen lå på konstant i denne fasen (ingen switch tildelt), da står switchvalget til "NULL". Ail-flapmixen la jeg på switch "A" for å kunne velge mellom rolig og leken. Rolig betyr at flapsene ikke går som balanseror.

    2: Kickflap. Her slo jeg av cambermixen og ail-flapmixen. Så valgte jeg "Elev-camber" som mixer sammen høyderor og camberen. På noen seilere slik som Oceloten min har jeg kun brukt flaps sammen med høyderor. På RaceM brukte jeg både balanseror og flaps mot høyderoret siden jeg ble anbefalt å gjøre det på denne modellen. I "elev-camber"-mix kommer både balanseror og flapssettinger opp. I mitt tilfelle la jeg bare inn "positiv" kickflap, men man kan sette opp "negativ" kickflap til å også fungere ved dykkror om man er sær og vil ha funksjonen med når man av en eller annen grunn vil fly inverted...

    3: Butterfly. Også i denne modusen, slik jeg satte den opp, var "cambermix" og "ail-flap" avslått. "Kickflap" ønsket jeg heller ikke. Men jeg slo på "Butterfly" her. Satte opp anbefalte verdier etter boka, enkelt og greit.

    For dere som enda ikke har strippet girene i noen flapsservoer under landing; man bør være på tuppa og dra av butterfly-mixen et lite sekund før modellen setter seg, siden flapsene er svært utsatt når dem står ned med 60-90 grader!

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 16.JPG
Views:	1
Size:	31.3 KB
ID:	675933

    Syntes jeg dette var vanskelig? Nja... Radioen er jo helt ny for meg. Og da jeg var ferdig etter litt feiling hadde jeg oppdaget et par ting som avgjør om dette tar 10 minutter eller noe lengre tid.
    Jeg fikk en del gode tips fra en hyggelig kar i California, og fikk tilsendt en template for RaceM for å se om jeg kunne finne løsningene!

    De observante av dere lurer sikkert på hvor det ble av flaps-settinger? Jeg ville ikke ha flapssettinger aktiv og slo den av. Men jeg slapp dessverre ikke unna. Hvorfor slapp jeg ikke unna? Jo nå skal dere høre:
    Flaps er et ror man ofte ikke setter opp til å stå i nøytral når servoen står i nøytral. Dette er både for å utnytte hele servovandringen til å gi flaps ned, og man ønsker gjerne at servohornet peker mest mulig rett mot flapsen ved fullt utslag for å redusere blowback-krefter og faren for gir-stripping på landing. Slik forrige eieren hadde satt opp RaceM`en hadde han tenkt slik som jeg er vant med. Med flaps-servoene i nøytral har man en del flapssetting. Litt testing med rene servo-oppsett på arbeidsbordet viste at om jeg satte nøytrale flaps ved nøytrale servoer satt alle miksene perfekt og der var ingen utilsiktede flapsendringer når jeg skiftet mellom fasene. Men siden flapsen var "offsatt" måtte jeg aktivere "Flapcondition" i alle flyfasene og bruke en slider til å sette flapsene til "nøytral". Ikke noe problem, man må bare huske å sette slideren slik at vingebakkanten er rett når den skal være det. Dette ble latmannsløsningen min siden jeg valgte å ikke bruke noen av de tre spesielle subtrimmene (LT, CT og RT) som også er tilgjengelige! Erfarne brukere jeg har diskutert med sier de heller bruker disse trimmerne for å sette nullverdier på flaps. Jeg skal nok lære meg det jeg også!

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 17.JPG
Views:	1
Size:	62.5 KB
ID:	675935

    Disse 3 trimmene gir mulighet til å subtrimme settinger i de forskjellige fasene om man ønsker det. Her er det med andre ord en del muligheter jeg valgte bort for å gi minst mulig med switcher å tenke på mens jeg samtidig ville prøve å få dette til uten ekstra tweaking. Om det er lurt vet jeg ikke fasiten på ennå, men med tiden kommer nok mer erfaring!

    Flyttet litt på trimmene i butterfly-fasen. Da jeg switchet tilbake til "Normal" viste det seg at trimmingen ikke fulgte med. Det var svært gledelig! Men det viste seg at trimmen fra butterfly fulgte med over i kick-fasen (Cond2 - Cond3). Ikke fullt så gledelig... Jeg stupte ut på nettet og spurte om råd, og fra en kar på New Zealand kom løsningen etter noen minutter: Disable "T.App" (Trim Apply) i begynnelsen av programmeringen. Da vil ikke trimmene følges ved fase-skifte men man trimmer individuelt i hver fase. Herlig

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 18.JPG
Views:	1
Size:	32.1 KB
ID:	675934

    Ergonomi.

    En sender er et verktøy som skal ligge i handa/pulten og gjøre som forventet. Sammenlignet med Dx7 jeg hadde solgt var det mer å holde i på Auroraen. Jeg fikk holde i Dx8 samtidig, og den hadde litt mer å holde i.

    Man setter senderen opp slik at funksjonene ligger logisk til i forhold til egne preferanser. Siden Auroraen har fri tildeling av funksjoner kunne jeg sette opp tingene tilnærmet slik jeg har dem på Profiene mine. Da er det ikke rare overgangen fra det jeg er vant med! Skal du som leser dette kjøpe en Aurora kan du også sette opp funksjonene der du er vant med eller selv ønsker å ha dem, nesten uansett hvilken radio du er vant med. Er dette din første radio så se gjerne på hvor spesielle funksjoner som "IdleUp" etc er plassert på andre radioer. Oftest er det en grunn til at funksjoner ligger der de gjør.

    Fasene switchet jeg mellom med switch "C" som merkelig nok er en lang 3-punkt switch som sitter der gamleradioene mine har mode-velgeren... Dual-rate/Expo la jeg der jeg er vant med å ha den, noe som tilsvarer switch "A" på Auroraen. Da er ennå de viktigste switchene i forhold til mine behov frie og på rette plass. Switch "F" ligger perfekt til for release av slep slik jeg er vant til å ha den. Uansett om jeg er foran eller bak på lina ligger venstre pekefinger på slep-releasen. Switch "B" tilsvarer i plassering og lengde det jeg er vant til å bruke for å veksle mellom lærer/elev ved skoleflyging. Jeg kan altså bruke denne radioen samtidig som jeg fortsetter å bruke de andre senderne mine uten at jeg blir forvirret og må tenke på hvilken av senderne jeg flyr med.

    Men så var det vario-settingene da... Switch "D" sitter der jeg bruker å ha den, men her er den bare 2-punkt. Så enten må jeg velge bort stille modus på varioen (Picolario) eller sette inn en 3-punktswitch der. Eller rett og slett flytte funksjonen til andre siden på switch "E". Får se hva jeg gjør. Kan også bruke den fjærbelasta bryteren på høyre side for å sende request for instant spenning og høyde til varioen. Man har jo en del valg med denne radioen! Og jeg har bare begynt å lære meg det mest basice så langt. Mulighetene er her, så alle burde klare å skreddersy funksjonene slik man selv foretrekker det.

    Assigning av switchene; Man ser et omriss av senderen og trykker direkte på den switchen man skal aktivere. Under ser dere høyre siden av senderen og de fire switcene der. "NULL" betyr som tidligere sagt at funksjonen ikke er lagt på en switch, og er "på" hele tiden.

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 19.JPG
Views:	1
Size:	55.8 KB
ID:	675937

    V-hale mixing.
    Differensiering av siderorsutslag må man nesten ha om man vil sørge for at sideroret ikke gir uønsket pitch-effekter med V-hale. Her er det enkelt å justere andelene av både høyde- og siderors-utslag på begge servoene, begge veger.

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 43.JPG
Views:	1
Size:	30.6 KB
ID:	675963

    Aileron differential:
    Denne kunne jeg sette opp forskjellig fra fase til fase. Og når jeg kjørte flapsene sammen med balanserorene for å få kjappere roller så fulgte flapsutslagene den differensieringen jeg satte på balanserorene

    Konklusjon:
    Ja, Aurora kan mye mer enn Spektrum-radioene. Flyr du en del seilfly er det ikke vanskelig å vite hvilken radio man skal velge i det halvrimelige segmentet.

    Og husk: Rate-settinger.
    Når man enabler noen funksjoner er dem kanskje begrenset til 30% av servovandringen. Dette økes etter behov og hvor stor andel av servovandringen denne miksen skal kunne bruke.

    Click image for larger version

Name:	jooAurora9 50.JPG
Views:	1
Size:	32.5 KB
ID:	675969



    • tomin
      #43
      tomin commented
      Editing a comment
      har lagt inn normal , termikk og speed , sliter med å få butterfly til på normal .

    • joo
      #44
      joo commented
      Editing a comment
      Har du lagt speed-setting og termikksettinger som "S" i sine respektive faser?
      Og butterfly er slått på i normalfasen? Da burde funksjonene komme av seg selv, men du må regne med å dra ut servotravelen i butterfly, siden default er 30% på alle servoene.
      Eneste trøblinga er hvis flapsservoene ikke står i nøytral når flapsen er nøytral. Da må du subtrimme, med en av sentertrimmene, eller som jeg har prøvd med en egen flapstrim som bare brukes for å nulle flapsene. Ligger på en slider, og kan selvsagt brukes til flaps. Men med butterfly bruker man jo ikke noen flapsfunksjon likevel.

      i verste fall kan jeg sende ett RaceM-oppsett, men det blir ikke i kveld.

    • tomin
      #45
      tomin commented
      Editing a comment
      får se litt på det , finne frem pike superioren min og teste litt der.

      så litt på dette oppsettet og da fiksa det seg
      Last edited by tomin; 20-02-11, 20:18.
    Posting comments is disabled.

Latest Articles

Collapse

Working...
X