Announcement

Collapse
No announcement yet.

Test og vedlikehold av kulelagre

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Test og vedlikehold av kulelagre

  Under demontering av T-rexen kikker jeg litt på kulelagrene til hovedakselen. Hvordan kan jeg vite at den er i god stand? Jeg ser at det er ørlite slark, men er det nødvendigivs galt?

  Hadde vært fint om noen kunne lære meg litt om hvordan jeg avgjør om et kulelager bør skiftes. I samme slengen kunne det være spennende å lære om hvordan man vedlikeholder kulelagre. Hvordan og når smøre f.eks.

  Noen som tar utfordringen?

 • #2
  I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig å utføre vedlikehold på lagrene som er montert i en Trex, da de alle er kapslede kulelagre med smøring i allerede. Dette gjør det vanskelig å smøre de skikkelig, og det er like greit å bytte de ut når de blir slitt. Om du skal smøre ett lager bør du bruke riktig smøremiddel. Til dette passer lithiumsfett utmerket under de fleste forhold. Når du smører lageret er det viktig å få erstattet det gamle fettet med nytt ved å presse fettet gjennom lageret. Igjen, dette er vanskelig å få til på et kapslet lager.

  Litt slark i ett lager er normalt, og de som følger med Trex'en er ikke av høyeste kvalitet heller. Det du heller må se etter er om lageret begynner å bli hakkete, etter f.eks en krasj. Det tyder på deformasjon av kulene eller kulebanen, og gjør lageret ubrukelig.

  Og av nye lagre anbefaler jeg ABEC-3 eller de keramiske lagrene fra Helidirect.com. Mye bedre enn de orginale fra Align
  Morten Smøraas

  Comment


  • #3
   Takk for bra svar!

   Søkte på ABEC-3 og fant masse skateboardsider .

   Hva legger du i "mye bedre"? Tåler de flere krasj, eller er det mindre friskjon?

   Kulelagre brukes til så mange ting (utover T-rex og skateboard). Hvis man ikke trenger fin plastinnpakking og Align logo kan man kanskje kjøpe kulelagre andre steder til bedre pris og/eller kvalitet? Man må åpenbart passe på at størrelsen er riktig, men hvilke andre parametere skal man se etter?

   Comment


   • #4
    ABEC er en standard som definerer toleranser kulelagre er lagd etter. Jo høyere nummer, jo høyere toleranse har kulelageret. Med andre ord, det har mindre slark. ABEC forteller i seg selv ikke noe om friksjonen/materiale/utmattingsfasthet, kun toleranse.
    Jeg vet ikke hvilken toleranse Align lager sine kulelagre etter, men i beste tilfelle er det ABEC 1.

    Det jeg la merke til med ABEC-3 kulelagre fra Helidirect er at de hadde mindre slark enn Align sine kulelagre. De løste bla. ett vibrasjonsproblem jeg hadde i halen når jeg hadde karbon-halebom på. Har ikke brukt de lenge nok til at eg kan si noe om de er bedre i lengden, men etter det jeg har lest på nettet varer de vesentlig lengre.

    Og ja, et kulelager er et kulelager, må ikke stå Align på det. Ball Bearing Supplier - Boca Bearings :: Ceramic Bearing Specialists selger skikkelige kulelagre, tror også de har noen sett for Trex'en, så du slipper å lete opp selv.
    Morten Smøraas

    Comment

    Working...
    X