Announcement

Collapse
No announcement yet.

LiPo

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • LiPo

    Kapasitet
    Måles i ampere per time og oppgies oftest som mAh. Et batteri på 1200mAh kan gi 1.2 ampere i en hel time før man når cut-off. Det er produsenten som definerer dette, og det kan variere fra produsent til produsent. I tillegg vil dette variere med forbruket du har i forhold til hva produsenten brukte under testen sin.

    Du bør ikke lade ut cellene til en lavere spenning enn 3 volt ved normal bruk. Har du en 2S pakke blir det 6 volt, 3S blir 9 volt osv.

    C rating
    C rating på LiPo er maks kontinuerlig utladingsstrøm cellen(e) kan takle. 20C på en 1200mAh celle vil være 24 ampere som man kan konstant trekke fra cellen. Selvsagt har man bare 1.2Ah på cellen, så batteriet vil lades ut på 3 minutter.

    Med andre ord forteller C ratingen noe om hvor mye man kan forvente at batteriet skal kunne belastes. C rating har vi også på NiMH og NiCd uten at det ble mye snakk om det av den grunn.

    Høyere C rating betyr mer plass er brukt i batteriet for å kunne levere den ekstra strømmen. Uten å gå i detalj vil et batteri med høyere C vanligvis være bedre kvalitet, men alikevel bortkastet om du aldri trenger høy utlading.

    Merk at seriøse produsenter oppgir pulse discharge current også, som er hva batteriet tåler i korte perioder.

    Lading
    Her er LiPo ganske kresen. Produsent oppgir en laderate som bør følges, oftest er dette 1C eller 2C, altså 1 x kapasitet, eller 2 x kapasitet. Når spenningen når 4.2V må laderen gradvis redusere strømmen slik at spenningen holdes så nær 4.2 volt som mulig og fortsette helt til ladestrømmen tilsvarer 10% av den opprinnelige ladestrømmen. Først da vil vil man si batteriet er oppladet.

    Nøyaktighet er viktig her. Dersom laderen stopper på 4.1V istedet for 4.2V har du tapt 10% kapasitet, men til gjengjeld vil batteriet ha lengre levetid.

    Å bruke noen kroner på en god lader sparer deg for kroner på batterier. Følg produsenten av batteriet sine anbefalinger, med mindre du kjenner bedre til kjemi og struktur enn fabrikken.

    Balansering
    Når du tenker på denne spesielle ladesekvensen ser du at balansering av cellene er viktig. Batteripakker leveres med egne balanseringstilkoblinger for å sikre at alle cellene får optimal behandling.

    S og P
    Enkle celler er lite praktisk så man kobler dem gjerne sammen for å få mer spenning og mer kapasitet. Seriekobling øker spenningen mens parallellkobling øker kapasiteten.

    Tenk at man først seriekobler celler til noe vi vil kalle blokker, så parallellkobler vi blokkene igjen for å danne batteripakken vi ønsker. I beskrivelsen av pakken vil vi bruke S for seriekoblede celler og P for antall parallellkoblede blokker.

    Noen eksempler:
    1S2P = 2 celler I parallell
    => dobbel kapasitet
    2S2P = 4 celler der 2 celler I serie I hver blokk som igjen er parallell koblet
    => dobbel spenning og dobbel kapasitet

    Brannfare
    LiPo kan brenne, og lithium som brenner er 'vanskelig' å slukke. Brannen kan være eksplosjonsartet. Følge instrukser fra produsent og common sense er smart.

    Noen tips
    Tenk alltid på spenning per celle når du skal beskrive kapasitet. Hvor mange volt det er per celle er mye mer beskrivende enn 80% av kapasiteten med mindre du har en 'fuel gauge'.

    Langtidslagring av batterier bør foregå kjølig med en god slump lading. Husk cellene lades ut 5% per måned, og synker spenningen under 2.5 volt per celle vil du ha problemer med å få liv I dem igjen. Aldri forsøk å lade batterier der cellene er kommet under 1.5V.

    Lagre batterier frakoblet. Her synder jeg mye.

    Kjøp kun batterier fra produsenter som oppgir spesifikasjoner.

    Til slutt
    Nå vet du hva 4400mAh 20C4S2P betyr. 4.4 ampere i en time, maks 88 ampere konstant belastning, 2 parallellkoblede blokker med 4 seriekoblede celler i hver, totalt 8 celler.

    Have fun...

  • #2
    Infoen finnes allerede i tråden "Lipobatterier. Utfyllende tråd."

    Comment

    Working...
    X