Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nytt/oppgradering av utstyr

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Nytt/oppgradering av utstyr

  Hei

  De siste 12 årene omtrent har jeg ikke drevet noe med modellfly, men var ganske aktiv før det. Nå har jeg lyst til å begynne litt igjen, og lurer på hva jeg kan bruke av utstyr jeg har, og hva som må fornyes. Jeg ser etter et 3D fly som kan flys på fotballbanen e.l. der jeg bor. Da jeg holdt på bygget jeg en del fly selv av depron etter bruksanvisning jeg fikk på nettet, blant annet Vertigo (https://ultramicro-2.myshopify.com/products/vertigo-3d). Kan godt tenke meg å bygge noe tilsvarende, men også gjerne kjøpe noe ferdig (evt. bittelitt større, som tåler mer vind).

  Lurer da på:
  1) Jeg har en Futaba FC28 sender (og noen enklere Hitec sendere jeg ikke husker navnet på). Alt dette fungerer på 35MHz. Kan det oppgraderes til 2,4GHz? Eller kan jeg fortsatt bruke 35Mhz utstyr?

  2) Dersom senderen ikke kan oppgraderes, hva kan dere anbefale å kjøpe? Trenger ikke noe komplisert. 4 kanaler holder, trenger nok ikke mulighet til å programmere heller.

  3) Ellers lurer jeg generelt på hva jeg trenger for å komme i gang igjen på en rask og enkel måte? Hvor mye må jeg regne med å betale for komplett fly med motor, mottaker, sender, batterier og servoer?

  4) Kan jeg bruke servoene og motorkontrolleren jeg brukte i Vertigoen? Så vidt jeg husker var motoren akkurat litt svak etter min smak til å drive 3D akrobatikk med 7,2 V (?) batteri.

  5) Så at det var en tråd på forumet fra april i år om butikker i Oslo hvor Smallsize, Mikronor og RC Seilflysport ble nevnt. Så vidt jeg fant på nettet har disse lagt ned. Finnes noen av de fortsatt som fysisk butikk, eller finnes det andre i Oslo?

  Vil egentlig bare komme raskt og enkelt i gang igjen. Jeg har en Intelli -Control Akku Manager lader. Jeg har forstått at nye batterier kan lades med veldig høy strøm, noe jeg tror laderen ikke kan levere, men regner med den kan brukes uansett. Kjøper veldig gjerne brukt utstyr.

  Tusen takk for hjelpen!

  -Rotem
  Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
  er der ingen der kender dem.

 • #2
  Hei!

  Forsøker og svare på noe av dette

  1. Ja, i følge denne tråden ser det ut som det går og bygge den om til Futaba FASST, men om det blir bra eller er økonomisk lønnsomt VS og kjøpe f.eks en Frsky QX 7 som vil gi deg 16 kanaler og telemetri på kjøpet er en annen sak.

  2. For å slippe dårlig range, stikker og kvalitet, ville jeg ha kjøpt en Frsky QX 7 fra enten Elefun, eller evt. satse på at du ikke får mva og tollgebyr og kjøpe den rett fra Kina...
  Utrolig mye radio for lite penger, stort utvalg i mottagere etc. til lave priser.

  3. Vanskelig og si, kommer helt an på hva du vil ha - men basert på at du sa du tidligere bygget i depron...denne eller tilsvarende er sinnsyk morsom, tåler mye vind tross lav vekt, samt tåler juling.
  Kan fint flys på fotballbane, denne trenger ikke mye plass, kan flys både sakte og relativt fort, hovrer lett.
  Trenger ikke dyr elektronikk heller til den, 3 stk. 9 gram. servoer liten motor/esc og 3S 1000mah-ish

  5. Førstnevnte lever, men ikke som fysisk butikk kun nett. Men det skal sies at han ene karen på Ensjø drev videre med noe utvalg i samme lokalet som NMJ.
  Han kjøpte inn noe fly, men har ikke vært der på et halvt års tid, så er usikker på status pr. nå.

  Lykke til!

  Comment


  • #3
   Hei

   Tusen takk for gode svar. Den senderen var jo relativt billig i forhold til å oppgradere min ser det ut som mtp. at jeg også trenger ny batteripakke til min. Når det er sagt, jeg kommer neppe til å ha bruk for mer enn 5 kanaler, så dersom det finnes noe bra som er enda rimeligere tar jeg gjerne imot tips.

   Ser flyet du anbefaler er på tilbud hos elefun nå: https://www.elefun.no/p/prod.aspx?v=21627. Kunne du anbefalt meg et oppsett til dette?

   På Vertigoen hadde jeg en Nippy 0808 98 børsteløs motor og enr CC Phx-10 regulator (hvis det sier noe?). Kan jeg bruke motoren og/eller regulatoren igjen? Hadde også en 10x3,8 og en 10x4,7 APC propell, men ser Elefun anbefaler 8x3.8. Hvordan velger jeg riktig?

   Jeg har en del små servoer som jeg kan finne fram som trolig kan brukes, men følger alle smådeler som brukes til å forbinde servoen med ror, og ror til flykroppen og sånne ting med når jeg kjøper flyet, eller kommer det utenom?

   Igjen, takk for hjelpen!
   Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
   er der ingen der kender dem.

   Comment


   • #4
    Flyet er ikke helt det samme, denne du linker til er litt mindre i vingespenn, er delvis i litt annet materiale i kroppen og om jeg ikke tar feil uten noe vingeprofil.
    Så det i går ang. antall kanaler, du får noe flysky-greier som funker noenlunde tror jeg, men du får en helt annen kvalitet med frsky til bare litt mer.
    Se på antall kanaler og funksjonalitet som en bonus, plutselig trenger du de og da slipper du og bytte radio

    I kit-versjonen så følger all "hardware" med, dvs. roroverføringer, rorhorn og linker mener jeg. På den (1 M. vsp.) har jeg 2212/1000KV motor 40A Esc og en 10x5E Prop. = unlimited vertical
    Anbefaler montering med UHU-POR Da den flexer i fugene og er foam-safe.

    Comment


    • #5
     Hei

     Takk. Jeg la ikke merke til at det var en annen modell, men ser det nå. Den var utsolgt, men har funnet noe tilsvarende. Har prøvd å sette opp en pakke, se vedlagt bilde. Ser det ok ut? Er veldig usikker på ESC, motor og batteri. Funker det? Finnes det evt. noe billigere? Lurer også på hva jeg trenger i tillegg av kontakter.

     Jeg har noen Hitec hs-55, Waypoint W-060 og ukjent merke A3705 servoer som jeg tenker kan brukes. Har også en lader, ellers vil jeg trenge alt. Må heller ikke handle alt hos Elefun, men tenkte det var enklest å sette alt sammen en plass.

     Igjen, tusen takk for hjelpen!
     Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
     er der ingen der kender dem.

     Comment


     • #6
      Kjøp heller disse batteriene, litt billigere, bittelitt mer kapasitet, men først og fremst MYE mer sprut da de kan levere 3X så mye strøm, det vil du merke når du gir på. Jeg har også særdeles dårlig erfaring med den blå serien til Gens Ace, kjøpte fire 3S 2200 pakker samtidig, men de holdt bare en sesong før de alle mistet all futten. Jeg har dog flere batterier i Tattoos erien som har holdt mye lenger.

      Comment


      • #7
       Ser ikke så galt ut dette, flyet er så godt som det samme som sbach´n, Tror kanskje jeg ville byttet til en 10x propell, f.eks. 10x5E for og få mer torque, lettere og hovre med og trekke den ut, litt lavere topphastighet. i teorien kan det kanskje holde med 20A esc som du har satt opp, men det kan være litt tynt så jeg tror jeg ville ha økt kapasitet på den litt. Pass på og kjøp en med innebygget BEC, så du slipper egen regulering til mottager.

       Comment


       • #8
        Da endrer jeg batteripakkene, setter pris på anbefaling.

        Det er utsolgt for 10x5E. Kan jeg bruke 10x4,7SF propell, eller må jeg ha APC E?

        Er en av disse fartsregulatorene aktuelle:
        -Dualsky 45A: https://www.elefun.no/p/prod.aspx?v=31197
        -Hobbywing 40A: https://www.elefun.no/p/prod.aspx?v=35094
        Den siste har kanskje ikke BEC? Eller er det en annen regulator dere anbefaler? Uansett hvilken det blir setter jeg stor pris på hjelp til å kjøpe alle kontakter jeg vil trenge.

        Hva tror dere om servoene jeg nevnte? Har to av hver type.

        Setter stor pris på at dere tar dere tid til å hjelpe. Merker at det er lett å gå seg litt vil.
        Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
        er der ingen der kender dem.

        Comment


        • #9
         Joda, den hobbywing 40A ESC´n har plussledning til mottaker og det står BEC 3A på den om du klikker på bildet så det blir større.
         40A er plenty til resten av oppsettet.
         SF-propellserien er "slowflyer", mulig det går men det kan hende det blir litt i slappeste laget..
         Ser elefun har 10x6E inne, og da hadde jeg heller gått for den, ser av spec. på motoren skal takle 10x7E, men det syns jeg virker mye.
         Men 10x6E burde gå, og 40A esc takle strømtrekket.
         Dersom du bor i Oslo/omegn, så kan det hende de har 10x5E på Ensjø der Smallsize var, han ene skulle drive videre der i samme lokalet som NMJ.
         Men jeg har ikke vært innom der på et halvt års tid, så har ikke noe status pr. nå om han fortsatt er der.

         Comment


         • #10
          Du har også Samirc om du vil besøke en fysisk butikk i Oslo.

          Comment


          • #11
           Jeg går for hobbywing 40A ESC´n og 10x6E propell. Har en 10x4,7SF liggende fra da jeg holdt på for 12 år siden, så kan evt. teste med den også. Har bedt elefun om hjelp til å sjekke at alt som skal være med er med i pakken, og til å finne servoer dersom mine ikke kan brukes. Regner med å få bestilt i løpet av de nærmeste dagene.

           Tusen takk for hjelpen, begge to!

           Ikke se bort fra at det kommer flere spørsmål etterhvert
           Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
           er der ingen der kender dem.

           Comment


           • #12
            Hei igjen

            Da er flyet ferdig bygget, men jeg har noen spørsmål vedrørende servoer og rorutslag (bør jeg starte en ny tråd for disse?)

            Jeg har en Hitec hs-65 servo pr. balanseror, og Hitec hs-55 på høyde- og sideror. Det er litt mindre servoarm på hs-55, men ikke mye.

            1) Sideroret gir veldig mye utslag den ene veien, men alt for lite den andre. Jeg har sjekket at servoen er nøytral i det jeg fester den til roret. Rorhornet er ikke helt perfekt over rorhengslene, men jeg bommet med svært lite. Hva kan dette skyldes, og hvordan kan jeg fikse på det?

            2) Høyderoret gir omtrent like stort utslag både opp og ned, men dette er veldig lite, omtrent 15 grader hver vei. Hvordan kan jeg øke dette?

            3) Servoen til høyde- og sideror ligger mellom vannrett og loddrett flykropp. Finnes det en enkel måte å evt. skifte ut disse, elller må jeg kutte litt i flyet for å få dem løs?

            Jeg bruker FrSky QX7 radioen som du anbefalte meg, SmurfAir. Så vidt jeg forstår kan utslaget på rorene begrenses digitalt. De står nå på mellom -100 og +100, som ser ut til å være størst mulig utslag.

            Tusen takk for hjelpen!
            Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
            er der ingen der kender dem.

            Comment


            • #13
             Nå ville jeg kanskje ha brukt HS-65 servoene i halen, men samma det. Har du sjekket at støtstangen ikke flekser på sideroret? Det skjer ofte når servoen skyver på roret. Ellers setter jeg alltid servovandring på maks i radioen, og på 3D fly setter jeg støtstangen ytterst på servohornet, og innerst på rorhornet, det gir absolutt maks utslag. Du bør kunne gå høyere enn 100, på min Spektrum kan jeg gå til 150, men jeg tror at 100 for Spektrum er rundt 80 for de fleste andre radioer, men uansett så bør du kunne gå høyere (har ikke satt opp fly med frsky ennå, kun droner/quads). En siste ting som kan påvirke vandringen til et ror er stive hengsler, og for svak servo. Hvis du ser at roret stopper før du har maks utslag, så kan det være problemet. Dette kan faktisk også forklare problemet med sideroret, har faktisk opplevd det, at en skadet servo ga fullt utslag en vei, men nesten ingen andre veien, var forøvrig høyderor i mitt tilfelle.
             Last edited by Kyrre; 29-06-19, 12:58.

             Comment


             • #14
              Sent svar, men jeg har vært på en annen side av kloden en stund

              1) Dersom servoen er sentrert og armen går like mye begge veier ved maks utslag, høres det ut som om rorhornet eller noe med den mekaniske overføringen er litt off.
              Endpoints går normalt ikke lenger enn til 100%, men det går an å sette hake på "Extended limits" under model setup på radioen (tror det er på side 2),så får du skrudd litt mer.
              Men anbefaler deg og fikse dette mekanisk, da det er grunnen til at du ikke får nok. Mer vanlig og skru ned enn opp, og om du skal sette opp dual rates.
              Denne modellen har vel liner til sideroret? ikke wire men sterk tråd...det fulgte i alle fall med på min.
              Denne modellen tåler store utslag, er jo 3D og kan flippes rundt på nesten sin egen akse

              2) Det er lite, flytt overføringene lenger ut på servohorn eller rorhorn. Om det står ytterst så bytt til lengre servohorn.

              3) Hva festet du de med?

              Comment


              • #15
               Takk for svar, begge to! Jeg fikk ordnet problem 1 og 2 ved å bytte til hs-65 med lenger arm. Så også at jeg kunne skru på extended rates. Måtte gjøre det på høyderor, ellers har jeg satt opp med dual rates hvor jeg har begrenset utslagene en del og satt på expo.

               Jeg hadde ikke limt servoene enda, men måtte kutte ut en bit i kroppen for å få dem løs. Limte bare denne på plass igjen da jeg satt i de nye.

               Har tatt litt tid, men fikk endelig testet i dag. Fløy flott, og gamle kunstner sitter fortsatt, delvis.

               Tusen takk for anbefaling av utstyr, og hjelp underveis!
               Tre enkle regler garanterer en blød landing. Desværre
               er der ingen der kender dem.

               Comment

               Working...
               X